Mais c'est quoi du paneer ?

But what is "panère"?

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During the markets in which U MAIN participates, many people ask us: "but what is "panère"? ". That's why today, we're telling you a little more about this delicious cheese with a soft and light taste, so pleasant to cook.
Paneer, pronounced "panir", is a fresh, unripened cheese originating from South Asia.

This cheese is an important component of the diet of Indians and Pakistanis. Indeed, India is one of the largest milk producers in the world and 5% of its milk production is converted each year into paneer. That's a lot of cheese!

A little anecdote: When we explain the origin of the paneer in the markets, many turn to Max, believing they have understood everything! No no. Max is Mexican hahaha. We simply love to cook and venture into making exotic cheeses as well.

Paneer is eaten as is or cooked in hot dishes. It has the particularity of retaining its consistency when heated. So it doesn't melt. Not to be confused with haloumi cheese, which can be browned on the barbecue (to be watched - coming out soon!), paneer is best eaten in creamy hot sauces, in stir-fries or breaded !

Paneer Breaded. Photo credit: Geneviève Lampron from the Marginal and Happy Blog.
Originally, like mozzarella, paneer was made from buffalo milk. The one we consume in Canada is usually made from cow's milk. It is a cheese rich in animal protein, fat, minerals and vitamins. Its dough is soft.


Paneer made using U MAIN kit. Photo credit: Jean-Pierre Saint-Denis.
It is made by coagulating animal milk using an acidifier, then simply raising the temperature of the milk. Once the curds are well separated from the whey, we can finally press the cheese for 1 hour to 8 hours to reach the ideal consistency.
Paneer can be made from several types of milk including cow's, goat's, sheep's milk and even lactose-free animal milk. All you have to do is choose the percentage of fat and a conventional or organic milk!

Mozzarella and Paneer Cheese Kit

U MAIN, much more than kits for making homemade cheese!

4 comments

Madeleine Fortier
Madeleine Fortier

J’ai acheté le kit de 4 fromages, et j’en suis à ma deuxième expérience; ricotta sans lactose et queso blanco sans lactose. Un véritable délice! C’est facile, c’est agréable, et les possibilités sont infinies! Je veux essayer le paneer, ensuite le ricotta végétal, puis avec du lait de chèvre, puis avec des épices variées. Je mélange le fromage avec du yogourt et cela me donne des sauces, des vinaigrettes, etc.

France Cournoyer
France Cournoyer

Pourrions nous choisir notre kit de départ? Exemple choisir d’acheter un duo Mozzarella et en grains ?
Merci

Lynda Plante
Lynda Plante

Ça faisait longtemps que voulais essayer de faire du fromage maison. J’ai essayé plusieurs recettes sur les internet mais sans grand succès. J’ai acheté le kit halloumi et en grains. J’ai ADORÉ. Le fromage en grains est super bon et je l’ai réussi du premier coup! Les instructions sont claires faciles à suivre. J’ai bien hâte d’essayer les autres kits. Excellent produit.

Patrice Francoeur
Patrice Francoeur

J’ai acheté le kit deluxe et les recettes ne se trouvaient pas dans la boîte, puis-je avoir celles du queso blanco et du paneer?

merci

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Madeleine Fortier
Madeleine Fortier

J’ai acheté le kit de 4 fromages, et j’en suis à ma deuxième expérience; ricotta sans lactose et queso blanco sans lactose. Un véritable délice! C’est facile, c’est agréable, et les possibilités sont infinies! Je veux essayer le paneer, ensuite le ricotta végétal, puis avec du lait de chèvre, puis avec des épices variées. Je mélange le fromage avec du yogourt et cela me donne des sauces, des vinaigrettes, etc.

France Cournoyer
France Cournoyer

Pourrions nous choisir notre kit de départ? Exemple choisir d’acheter un duo Mozzarella et en grains ?
Merci

Lynda Plante
Lynda Plante

Ça faisait longtemps que voulais essayer de faire du fromage maison. J’ai essayé plusieurs recettes sur les internet mais sans grand succès. J’ai acheté le kit halloumi et en grains. J’ai ADORÉ. Le fromage en grains est super bon et je l’ai réussi du premier coup! Les instructions sont claires faciles à suivre. J’ai bien hâte d’essayer les autres kits. Excellent produit.

Patrice Francoeur
Patrice Francoeur

J’ai acheté le kit deluxe et les recettes ne se trouvaient pas dans la boîte, puis-je avoir celles du queso blanco et du paneer?

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